Mitä tekoälyn etiikalla tarkoitetaan, ja mitä merkitystä on arvoilla ja normeilla? Lisäksi tutustumme tällä kurssilla käsiteltäviin tekoälyn etiikan periaatteisiin.
icon

II. Mitä tekoälyn etiikka on?

Ennen tekoälyn etiikkaan perehtymistä meidän on tarkasteltava, mitä etiikalla tarkoitetaan.

Etiikka pyrkii vastaamaan sellaisiin kysymyksiin kuin ”mikä on hyvää tai pahaa”, ”mikä on oikein ja mikä väärin” tai ”mitä on oikeudenmukaisuus, hyvinvointi tai tasa-arvo”. Tieteenalana etiikkaan kuuluu oikean ja väärän käytöksen käsitteiden jäsentäminen, puolustaminen ja suositteleminen käsiteanalyysin, ajatuskokeiden ja argumentoinnin avulla. (Jos haluat tietää enemmän filosofisesta päättelystä, katso tämä Crash Course Philosophyn video.)

Tekoälyn etiikka on soveltavan etiikan osa-alue. Nykyään tekoälyn etiikkaa pidetään teknologian etiikan osana, jossa keskitytään robotteihin ja muihin tekoälyentiteetteihin. Tekoälyn etiikassa tarkastellaan, miten kehittäjien, valmistajien, viranomaisten ja toimijoiden tulisi käyttäytyä, jotta voidaan minimoida eettiset riskit, joita tekoälystä voi aiheutua yhteiskunnassa joko teknologian suunnittelun, epäasianmukaisen soveltamisen tai tahallisen väärinkäytön vuoksi.

Nämä huolenaiheet voidaan jakaa seuraavaan kolmeen luokkaan aikavälin mukaan:

  • välittömät, tässä ja nyt -kysymykset, jotka koskevat esimerkiksi tekoälyjärjestelmien turvallisuutta ja läpinäkyvyyttä tai yksityisyyden suojaa
  • keskipitkän aikavälin huolet, jotka liittyvät esimerkiksi vaikutuksiin, joita tekoälyllä on sotilas-, terveydenhuolto- tai oikeus- ja koulutusjärjestelmiin
  • pitkän aikavälin huolet, jotka koskevat yhteiskunnassa tekoälyn kehittämiselle ja toteuttamiselle asetettavia eettisiä perustavoitteita.

Nykyään tekoälyn etiikka on yleisempi ala ja lähempänä insinöörien ammattietiikkaa: meidän ei tarvitse olettaa, että kone on eettinen toimija sen etiikan analysoimiseksi. Tekoälyn etiikan alan tutkimus ulottuu sen pohdinnasta, miten eettisiä tai moraalisia periaatteita voidaan toteuttaa autonomisissa koneissa, empiiriseen analyysiin siitä, miten vaunuongelma (”trolley problem”) ratkaistaan, sekä oikeudenmukaisuuden kaltaisten eettisten periaatteiden systemaattiseen analysointiin ja eettisten kehysten kriittiseen arviointiin.

Olet päässyt tämän osan loppuun!

Seuraava osa: